Att starta ett företag som student är en spännande och utmanande resa som kan öppna dörrar till massa möjligheter. Det är dessutom en bra erfarenhet och en bra merit att ha med på ditt CV oavsett om du tänker att det är något du ska kunna leva på eller bara tjäna lite extra pengar på. I denna artikel listar vi de fördelar, utmaningar och annat som är bra att tänka på när man planerar att starta ett företag som student.
Faktiskt så finns det ganska många framgångsrika storföretag som startades av en student en gång i tiden. Här är några exempel:
- Facebook: Mark Zuckerberg startade Facebook som en student på Harvard University. Idag är Facebook ett av världens största sociala nätverk.
- Microsoft: Bill Gates och Paul Allen, två studenter vid Harvard University, grundade Microsoft och förändrade datorbranschen för alltid.
- Google: Larry Page och Sergey Brin, doktorandstudenter vid Stanford University, grundade Google och skapade ett av de mest inflytelserika teknikföretagen idag.
Det finns många fler, men dessa är kanske de du främst känner till.
Dessa exempel visar att det är fullt möjligt att starta och utveckla framgångsrika företag medan du fortfarande är student. Det kräver hårt arbete och engagemang samt kanske en liten gnutta tur.
Fördelar med att starta företag som student
Att starta företag som student kan givetvis vara tufft om man läser en utbildning som kräver mycket tid och engagemang. Eller kanske har du redan andra saker som upptar din tid på fritiden. Men dessa fördelar är värda att tänka på:
Som student har du tillgång till en mängd resurser som kan hjälpa dig att komma igång med ditt företag. Många universitet och högskolor erbjuder stöd i form av inkubatorer, mentorskapsprogram och finansiella stöd. Du kan dra nytta av dessa resurser för att utveckla din idé.
Att starta ett företag som student innebär också oftast mindre ekonomisk risk. Du har kanske ännu inte skaffat familj eller andra engagemang som kräver en stabil inkomst. Detta ger dig möjlighet att testa din affärsidé och lära dig av eventuella misstag utan att oroa dig för att förlora/misslyckas.
Universitet/högskolor ger dig möjlighet att bygga värdefulla relationer med viktiga personer som kan vara till nytta i ditt företagande. Du kanske har möjlighet att skaffa ett nätverk bestående av professorer, studenter och andra entreprenörer vilket är mycket värdefullt.
Livet som student är oftast ganska flexibelt även om man givetvis kan ha tentor och inlämningar vid bestämda tider. Du kan oftast anpassa ditt schema för att arbeta på ditt företag och hitta en bra balans ihop med dina studier
Viktiga punkter att tänka på vid start av ett företag som student
Här får du ett antal övergripande och viktiga punkter att tänka på vid start av företag.
Affärsidé
Det första steget är att hitta en affärsidé som du brinner för och som du ser har en möjlighet att bli lönsam. Det kan vara en produkt, en tjänst eller en innovativ lösning på ett problem. Gör marknadsundersökningar för att säkerställa att det finns en efterfrågan på din idé.
Affärsplan
Skapa en detaljerad affärsplan som beskriver din affärsidé, din målgrupp, dina konkurrensfördelar och din strategi för att växa. En bra affärsplan kan vara en användbar vägledning och hjälpa dig att övertyga potentiella investerare och samarbetspartners.
Finansiering
Finansieringen är ofta en svår fråga så här gäller det att jobba lite extra. Du kan söka stipendier och bidrag från universitetet och andra ställen, använda dina egna besparingar, eller söka externa investeringar från investerare.
Juridiska frågor
Registrera ditt företag och se till att du har alla nödvändiga tillstånd och licenser om så krävs. Skapa ett företagsnamn och skydda det med varumärkesskydd om det behövs.
Marknadsföring och försäljning
Marknadsföring och försäljning är svårt. Se till att ha en marknadsföringsstrategi för att nå din målgrupp på rätt sätt. Använd exempelvis digital marknadsföring, sociala medier och andra kanaler för att nå ut till potentiella kunder.
Gå rätt utbildningar
Du kanske just nu studerar på ett universitet eller högskola. Men förutom detta finns det många branschspecifika utbildningar som kan vara oerhört viktiga. Vissa kan till och med vara lagkrav på att gå får att få jobba med vissa saker eller utföra vissa arbetsmoment. Så se till att ha koll på vad som krävs i den bransch du arbetar.
Var noggrann med leverantörer
På ett eller annat sätt kommer du ha med andra företagare och andra leverantörer att göra. Var noga och kolla upp dessa innan du inleder långvariga samarbeten med dem. Att ha pålitliga samarbetspartners och leverantörer kan vara avgörande för att lyckas med ditt företag. Det kan vara leverantörer som levererar viktiga material eller produkter som du behöver för att tillverka din egna produkt. Eller så kan det vara en leverantör av kontorsmaterial och kontorsvaror för att få vardagen att fungera på ditt företag.
Lokal för företaget
Om man säljer en fysisk produkt, tillverkar något eller utför en tjänst så behöver man oftast en lokal att vara i. Typ av lokal man behöver beror på vilken typ av verksamhet man bedriver. Säljer du fysiska produkter direkt till privatkunder behöver du oftast en butikslokal. Tillverkar du något kanske du behöver mer av en industrilokal som är anpassad för maskiner och annat. Alternativt kanske du istället behöver en kontorslokal där du kan utföra ditt arbete. För att hitta lokaler kan du söka efter lediga objekt på internet. Det är inte alltid det lättaste att hitta något som passar ens önskemål och plånbok.
Avslutningsvis vill vi bara säga att det är oerhört lärorikt och givande att driva företag. Så våga ta chansen och starta något eget!